10 tips till ett bättre visitkort

Tio bra tips för att skapa ett bra och effektivt visitkort för dig som affärsnätverkar.

1. Materialet


Det måste gå att skriva på ditt visitkort. Du vill ju att dom som får det skall kunna anteckna saker som ni pratar om, var och när ni träffades och förhoppningsvis hur denne kan hjälpa dig med bra kontakter. Jag har fått visitkort i plast och ibland med en "behandlad yta" som inte går att skriva på. Hur gärna jag än villl anteckna bra saker om personen så går det inte.

2. Anteckningsyta

Lämna ett område på fram eller baksidan utan text så att det går att anteckna. Behöver inte vara jättestort område men någonstans i alla fall.

3. Fotografi

Jag tycker absolut du skall ha ett foto på dig själv. Det är 100 gånger lättare att komma ihåg personen jag mött efter en tid när jag kikar på visitkortet igen och det finns en bild på kortet.

4. Informationen

Framgår det tydligt vad det är som du erbjuder eller står det bara Sven Svensson från Bolaget AB? Någon gång skall jag räkna hur många sådana visitkort jag får som inte säger något alls om vad det är företaget arbetar med eller erbjuder. Använd gärna baksidan av kortet för att berätta lite mer.

5. Storlek

Håll dig till standardstorlekar som går ner i en visitkortspärm och i ett visitkortsfodral. Det finns andra bättre sätt att sticka ut på, än storleken på ditt visitkort.

6. Upphöjd text eller rundade kanter

Att använda en upphöjd text på visitkortet gillar jag för då får man ytterligare ett sinne aktiverat när man får visitkortet. Det är lite dyrare dock men om du vill andas exklusivitet så är det ett bra sätt att förmedla det på. Samma sak om du har lite rundade hörnor på visitkortet - du står ut från mängden lite mer och du kanske dessutom har en verksamhet som jobbar med att göra människor mindre "kantiga" och då är det ju klockrent.

7. Budskapet

Tänk igenom vad det är som är viktigt att det står på ditt kort. Skall faxnummer verkligen vara med? Vilken signal skickar det?  Facebook adress? Hur vill du bli uppfattad? Jobbar du i Sociala Media och har ett faxnummer men ej din FB adress så kan ju effekten bli den motsatta - du tappar i förtroende...

8. Slogan

När du får oväntat besök - vad får det dig att tänka på? Just det... Slogans kan vara ett kraftfullt sätt att arbeta på. Har du en slogan? En verbal logga? Något du säger när du presenterar dig kanske? Ha då med den på ditt visitkort tycker jag i de fall som det passar. Tänk på vilken image du vill förmedla så att det inte blir "tramsigt" istället.

9. Ha alltid visitkort med dig

Visitkort är som motion. Det bästa visitkortet - är det du har med dig. Dvs, Never leave home without it. Hellre ett dåligt visitkort än inget alls. Faktiskt! Syns du inte så finns du inte! Ha ett hemmasnickrat medan du väntar på leverans från tryckeriet eller vad det är som gör att du inte har några. Se till att alltid ha visitkort i plånboken, handväskan, bilen, strandbagen osv. Du vet ju aldrig när du träffar en ny kontakt. Fast helst så klart ett snyggt visitkort gjort av ett proffs och tryckt av ett proffs ;)

10. Invänta frågan

Dela inte ut ditt visitkort till någon som inte ber om det! Invänta frågan. Först då vet du ju att personen verkligen vill få ditt visitkort istället för att bara planlöst "kränga" ut dom.