Mobilt bredband - 8 tips för en bra uppkoppling

Vi presenterar här 8 bra tips för att du ska få bästa möjliga uppkoppling med ditt mobila bredband.

1. Din operatör tycker att 10 cm kabel mellan dator och modem är optimalt. Införskaffa en längre USB kabel så kan du placera dongeln mer fritt för att få bästa möjliga täckning.

2. När du skall surfa på en plats så hjälper det att veta var närmaste basstation finns, kontrollera detta mot operatörens basstationskarta på respektive operatörs hemsida. Att täckning finns på platsen är en förutsättning för kommunikation.

3. Placera dig så att du kan rikta modemet mot basstationen, kontrollera innan avresa om modemets antenner fungerar optimalt med en viss modemplacering så att du vet hur du bäst riktar in modemet.

4. Allt material mellan ditt modem och basstationen och materialet dämpar olika mycket. En betongvägg eller ett plåttak kan vara en katastrof, en glasruta är avsevärt bättre. Om du har en fönsteröppning som vetter åt basstationens håll så placera modemet nära fönstret.

5. Gaffatejp är bra för att fästa modemet på utsidan av huset eller båten för temporära lösningar i solsken, kombinerat med en längre USB kabel kan du få avsevärt bättre resultat. Men om det regnar eller det finns en minsta antydning till förhöjd fuktighet i luften, då har modemet inget att göra utomhus.

6. Om du inte får täckning i naturhamnen och bara måste surfa, ta med datorn upp på ett berg och testa där.

7. De flesta modem saknar helt möjligheten att se signalstyrkan. Ett bra mått är bredbandskollen som snabbt kan avgöra vilken hastighet du har och som kan ge möjligheten att testa prestanda vid alternativa placeringar.

8. Se till att din operatör stödjer flera olika kommunikationssätt där du skall vara. Har operatören stöd för både 3G och GPRS är chansen större att din uppkoppling fungerar.