Sverige och Stockholm är känt över världen som ett föregångsland inom IT och telecom. I Kista Science City ligger ett av världens främsta IT-kluster, känt för spetskompetens inom trådlös teknik, bredband och mobila applikationer och tjänster. Och det är i just Stockholm som väldens första utbyggnad av den fjärde generationens mobilkommunikation pågår.

Fler gratis hotspots, dvs platser man avgifts- och lösenordsfritt kan ansluta sin dator till internet via ett öppet trådlöst nätverk, skulle stärka Stockholms attraktionskraft för turister, och borde vara en naturlig del av stadens strategi för IT-utveckling.

- Staden bör redan nu börja med att öppna upp hotspots i Stadshuset, Kulturhuset, Globen. Stadens bibliotek har redan öppna nätverk för alla med bibliotekskort. Staden bör sedan tillsammans med näringslivet verka för att bygga lokala hotspots som är öppna för alla runt om i stadens parker, torg och andra offentliga miljöer, skriver Madeleine Sjöstedt (FP) i dag på sin blogg med anledning av den skrivelse hon lägger i Stockholm Business Region”.

Med hotspotlösningar behöver turisterna inte oroa sig för några oväntade kostnader för internetsurfande under semestern. Detta skulle förstärka Stockholm attraktivitet och förenkla för turister att hitta till restauranger, caféer och nöjen.