Om något år kan det äntligen bli bättre ljud när man pratar i mobilen. Tele2 är först ut med att testa den nya tekniken.

Tele2, som även äger Comviq, har som första mobiloperatör i Europa med framgång genomfört voice over LTE (VoLTE) testsamtal i Tele2s driftsatta svenska LTE-nät. Samtalen i det IP-baserade LTE-nätet påvisade en mycket bättre röstupplevelse jämfört med 2G-och 3G-näten. Testerna har genomförts end-to-end helt enligt gällande standard med hjälp av teknik från Mavenir Systems och Nokia Siemens Networks i vårt svenska driftsatta LTE-nät. 

Bättre samtalskvalitet med VoLTE
 
VoLTE teknologin förbättrar väsentligt röstkvaliteten och möjliggör mycket snabbare uppkopplingstider Joachim Horn, CTIO Tele2 AB, kommenterar: "Vi har medvetet byggt in stöd för VoLTE i 4G-nätet, som täcker nästan hela Sveriges befolkning. De tester vi har genomfört har visat fantastiska resultat i en multi-vendor miljö. Ur teknisk synpunkt kan vi vara redo att lansera kommersiellt inom ett år. "

 
VoLTE är nästa generations teknik för att transportera rösttrafik som en IP dataström i LTE. Idag är LTE-nät enbart för datatrafik medan rösttrafik fortfarande hanteras i 2G-och 3G-näten. Genom att flytta och konvertera röst trafik till data, ökar möjligheterna för en överlägsen och smidig användarupplevelse av röst integrerad i nya tjänster och applikationer baserat på LTE.

Joachim Horn fortsatte: "VoLTE möjliggör inte bara en överlägsen samtidig röst och data upplevelse för våra kunder utan tekniken är också mer kostnadseffektiv"