Allt fler svenskar väljer att skaffa en privat andramobil vid sidan av jobbmobilen för att hantera alla sina kontakter utanför jobbet. I takt med att vi använder mobilen till fler saker och till tjänster som inte täcks av arbetsgivaren, blir andramobilen ett allt vanligare alternativ. En ny undersökning från Telia visar att 50 procent av svenskarna använder den privata mobilen när de vill ringa och bli nådda, men inte vill lämna ut arbetsmobilens nummer.

– Kontaktkontroll har blivit minst lika viktigt som kostnadskontroll då våra kontaktytor blivit så enormt många fler. Precis som många har separata e-postkonton privat och på jobbet, väljer allt fler att ha en privat andramobil med kontantkort för att kunna styra sina kontakter, säger Ulrika Steg, chef för mobila konsumentaffären på Telia och ansvarig för lanseringen av kontantkortet Refill för 10 år sedan.

När kontantkortet lanserades blev det snabbt populärt eftersom det gjorde det enkelt att hålla koll på kostnaderna. Idag, 2008, sätts kontantkortet i den egna telefonen och används för att hålla kontakt med sitt nätverk och använda olika tjänster. Många har hundratals Facebook-kontakter, nätdejtar, annonserar och köper saker på nätet.

– I och med att vi kan göra fler saker med mobilen och använder fler tjänster som inte täcks av arbetsgivaren, blir andramobilen allt vanligare. iPhone 3G erbjuds numera med kontantkort vilket säkert kommer att bli ett populärt alternativ för andramobilanvändarna, säger Ulrika Steg.

Sammanhang då svenskarna vill ha en andramobil
När Telia frågade 1000 svenskar om vilka situationer där det är bra att ha en andramobil hamnade annonsering på nätet, exempelvis Blocket, i topp:

1. När jag annonserar ut något på nätet 34%
2. Deltar i tävlingar på nätet 24%
3. När jag köper något på nätet 22%
4. Flyktigt bekanta jag träffar på stan 16%
5. När jag nätdejtar 11%