Nya regler från Skatteverket i kombination med Operator Ones tjänst för internationella telefonsamtal, gör det möjligt att ringa privatsamtal från jobbmobilen till utlandet näst intill gratis.

Det har blivit allt vanligare att företag förser sina anställda med mobiltelefoner som har abonnemang där fria samtalsminuter ingår. Nyligen meddelade Skatteverket att de privata samtal som görs från dessa abonnemang inte ska förmånsbeskattas.

- Så långt är allt väl, men för den som vill använda sin jobbmobil privat för att ringa till släkt och vänner i utlandet, blir det någonting helt annat. Det är här vår tjänst för utlandssamtal kommer in i bilden som ett utmärkt komplement, säger Erik Afzelius, vd för Operator One.

Grundregeln för abonnemang med fria samtalsminuter är att samtalen måste göras till lokala fasta eller mobila telefonnummer. Utlandssamtal debiteras däremot som vanligt, ofta enligt en mycket hög samtalstaxa.

Lokala samtal till utlandet

- Vi erbjuder en tjänst som gör det möjligt att nå alla vänner i utlandet via lokala telefonnummer. Därmed blir det möjligt att använda de fria samtalsminutrarna i abonnemanget även till dessa samtal, säger Erik Afzelius.

Det enda som tillkommer för samtal som sker via Operator One är en avgift på ett par eurocent per minut till stora delar av världen.

- Vi tar till exempel €0,023 eller cirka 26 öre per minut för ett mobilsamtal från Sverige till Thailand. Väljer man istället att ringa med Telenor är motsvarande kostnad hela €1,73 eller 19,88 kronor. Det är drygt 75 gånger så mycket! förklarar Erik Afzelius.

Den som vill börja ringa med Operator One öppnar ett konto hos företaget, vilket görs helt kostnadsfritt. Därefter skapas en kontaktlista med de vänner i utlandet som man vill ringa till och den summa som man vill ringa för betalas in. Vännerna i kontaktlistan blir sedan automatiskt knutna till nya lokala telefonnummer.

- Det betyder att man kan ringa vanliga svenska telefonnummer till alla vänner, oavsett var i världen de befinner sig. Den som ofta ringer till utlandet kan spara enorma summor varje månad genom att ringa dessa samtal genom oss.

För dig som tidigare köpt telefonkort för att ringa utomlands billigt är Operator One också en stor befrielse. Nu kan du göra allt online.