Mobiloperatörerna Tre, Telenor, Telia, Tele2 och telekomleverantören Ericsson har valt att skänka den transaktionsavgift som en sms-gåva till Röda Korset har medfört. Det här innebär att 100 procent av sms-gåvor går till arbetet för de som har drabbats av översvämningen i Pakistan.

- Vi är glada för detta, för det visar hur alla kan bidra på sitt sätt. Översvämningen i Pakistan berör miljontals människor och kommer att pågå länge, därför behövs alla insatser, säger Andreas Jansson, kommunikationschef, Röda Korset.

Översvämningarna i Pakistan är de värsta på 80 år. Över 1 300 människor har omkommit, 1500 har skadats, 500 000 människor har evakuerats och närmare 14 miljoner människor beräknas vara drabbade, enligt landets myndigheter. FN anser att den humanitära nöden är i samma nivå som jordbävningen som drabbade landet i slutet av 2005.

Röda Korset beräknar att det kommer behövas 120 miljoner kronor för att bistå 175 000 människor under nio månader med rent vatten, tak över huvudet, mat och medicin.